Статьи про детские площадки — Новые Горизонты
З 2005 року
створюємо
Ігрові
Простору

Статьи

30 Сентября 2019
Назад
Безпечне покриття ігрового майданчика


Досвідчені архітектори не дотримуються жорстких шаблонів і рамок, розробляючи проект дитячого майданчика. Копіювати типові форми немає сенсу, адже кожен ігровий комплекс унікальний як за розташуванням, так і по набору елементів. Створюючи такі споруди враховують:


клімат і тип ґрунту;

вік і число дітей;

рельєф місцевості.

Наступний етап - призначення. Ігрові споруди можуть розташовуватися у дворах житлових будинків, в паркових зонах, на територіях готелів і оздоровчих таборів, в дитячих садах і школах, лікарнях та реабілітаційних центрах.


Майданчики на територіях парків і дворів

Найбільші об'єкти, поділені на зони для різних вікових груп, мають у своєму розпорядженні у дворах багатоповерхових будинків, в парках і оздоровчих таборах. При розробці проектів дитячих майданчиків беруть до уваги, що споруди:

розраховані на дітей різного віку з можливістю їх одночасного перебування на території комплексу;
оснащуються обладнанням з високим ступенем зносостійкості;
примикають до спортивних споруд та місць відпочинку (скверів, парків).

Шкільні спортивні комплекси

Тут основну увагу приділяють розміщення спортивного обладнання: тренажерів, елементів для лазіння, канатів і кілець, скеледромів, шведських стінок та турніків. Територія ділиться на ігрову та спортивну частини.


Майданчики для готелів

Оскільки власники готелів економлять вільний простір, для оснащення дитячих майданчиків зручно застосовувати компактне обладнання. Багатофункціональні споруди, здатні розміститися на території 17-20 кв. м, виробляє фінська компанія Lappset. Гірки, конструкції для лазіння, ігрові будиночки та тренажери продумані до дрібниць і надовго захоплюють дітей.


Матеріали

Сьогодні основні частини обладнання виготовляють із суцільної деревини, просоченої протигрибковими складами. Цей матеріал доступний в вітчизняних умовах, практичний, об'єднує високі характеристики міцності і естетичні показники. Часті доповнення до дерева - пластик і нержавіюча сталь.

Оновні елементи в проєктуванні дитячих майданчиків

Тепер поговоримо докладніше про основні елементи, які використовують при проектуванні дитячих майданчиків.


Комплекси з вежами. Серії від Lappset - Finno, Closs, ABC. Це містечка з вишками, до яких примикають додаткові елементи: гірки, мотузкові та дерев'яні підйоми, скеледроми, гойдалки, перешкоди і переходи. Вони утворюють центр території для ігор і задають її стиль, концепцію.


Пісочниці. Відкриті та закриті конструкції, оснащені лавками для сидіння, стільницями і ігровими елементами. Бувають звичайними (у формі квадрата) і стилізованими ( «Вантажівка», «Кораблик»).


Гойдалки, качалки і балансири. Це традиційні підвісні конструкції на ланцюгах, балансири для двох, пружинні гойдалки у формі тварин ( «Рибка», «Равлик», «Лисиця») і транспортних засобів ( «Мотоцикл», «Трактор»).


Каруселі. Розраховані на 1-4 дітей і виконані в різноманітних формах: від традиційних платформ до підвісних конструкцій з залізними тросами і споруд для обертання на руках.

Гірки та тунелі. Окремі конструкції, іноді укомплектовані вежами і ігровими будиночками, для самих маленьких ( «Сонечко», «Гусениця»).

Спортивне обладнання. Представлено в серіях Gym і Fitness. Це тренажери для комплектації вуличних фітнес-центрів для дорослих та дітей, орієнтовані на непрофесіоналів.


Паркові меблі. У категорію входять альтанки, лавочки, урни, столики.

Проект детской игровой площадки можно разработать на вырост. Вначале смонтировать основные элементы, оставив место для дополнительных приспособлений (домиков, МАФов, тренажеров), которые будут добавляться по мере роста детей или при пополнении бюджета строительства.

Майданчик для дітей з обмеженними можливостями


Підбираючи обладнання для парків і оздоровчих центрів, передбачте в проекті дитячого майданчика ігрові елементи для дітлахів з обмеженими можливостями. Яскраві та цікаві конструкції не будуть пустувати. Компанія Lappset розробила окремі серії («Мадагаскар», «Корал»), які відповідають вимогам. Горки мають широкі спуски, а також пандуси для заїзду на інвалідних кріслах.

Особливості проєктів ігрових майданчиків

Покриття. На дитячому майданчику можна використовувати траву (як газонну, так і штучну), ПВХ-плитку, шар піску. Головна функція покриття - попереджати травми при падіннях, які нерідкі в активних іграх.
Надійність споруд. Опори гойдалок, гірок та каруселей встановлюються в бетонні підстави на глибину не менше 0,5 м. Рекомендуємо робити по 4 кріплення на опору.
Габарити конструкцій. При проектуванні ігрового майданчика важливо враховувати не тільки фактичний розмір ігрових елементів, але і зони безпеки. Розміри ігрових елементів також повинні бути підібрані під вік цільових споживачів. Хлопцям 2-5 років потрібні гірки висотою 1,5 м. Дітям молодшого шкільного віку - до 3,5 м.
Міцність і зносостійкість. Елементи з цільної деревини повинні бути просочені протигрибковими складами, а металеві деталі покриті порошковими фарбами, що запобігають корозії.

Підготовка проєкту ігрового майданчику

Проектування дитячого майданчика по етапах виглядає наступним чином.


Вибір місця і попередня підготовка території.

Складання плану комплексу.

Створення дизайн-концепції та розбивка майданчика на місцевості.

Підготовка підстави.

Розміщення і фіксація великого устаткування (ігрових комплексів, будиночків).

Установка малих архітектурних форм, допоміжних пристроїв та декоративних елементів.

Укладання покриття на території гральної зони.

 

Розповімо докладніше про розташування об'єкта, його площі та оформленні.


Площа і розташування комплексу

Правильне розташування - половина успіху підприємства. Територія повинна бути частково в тіні, частково на сонці і мати споруди, які дозволять сховатися від дощу (альтанки, парасольки, будиночки, тенти).


Невдалі місця:


поблизу доріг і автомагістралей;

поруч зі скляними вітринами магазинів.

Якщо інших варіантів немає, розмістити дитячий майданчик тут можна, але потрібні додаткові захисні пристосування (високі огорожі).


Середня площа комплексу для малюків - 8-9 кв. м, для школярів - 15 кв. м і більше. Багатофункціональні ігрові зони, які одночасно відвідують до 20 хлопців, повинні мати площу 50-100 кв. м.


Дизайн ігрової зони


В останні роки дизайнери радять відходити від кислотних тонів. У міські архітектурні ландшафти добре вписуються ігрові комплекси Finno і Halo в стилі хай-тек, компактні і сучасні. У паркових зонах доречні хитромудрі споруди серії Flora в фантазійному оформленні.


Приклади реалізованих проектів від компанії «Нові Горизонти»


Компанія «Нові Горизонти» спільно з фінським брендом Lappset, про який ми не раз згадували в статті, розробляє проекти дитячих майданчиків самих різних конфігурацій, масштабів і наповнення. Готові споруди вже встановлені в парках і скверах Києва, Полтави, Трускавця, Дніпра.


Комплекси ідеально вписуються в міську забудову і знаходять шанувальників серед дітей і батьків. Подивитися релізи можна на сайті компанії.


Хочете замовити планування і будівництво ігрового споруди? Ви можете написати менеджеру онлайн або зробити дзвінок. Контактні номери вказані на сайті.


Отримати кваліфіковану консультацію Ви можете, зателефонувавши за номерами: +380445456297 (98,99) або залишивши заявку в чаті на сайті

Поделиться
Другие новости
Загрузка
bigmir)net TOP 100