Статьи про детские площадки — Новые Горизонты
З 2005 року
створюємо
Ігрові
Простору

Статьи

28 Ноября 2019
Назад
Інклюзивний дитячий майданчик зараз - запорука здорового суспільства завтра

Чудова стаття фінського експерта, яка перераховує принципи формування правильного інклюзивної ігрового простору на прикладі ігрових елементів, вироблених компанією Lappset.

Розуміння потреб користувачів є ключовим для планувальників і творців будь-якого сучасного міського ігрового простору

Люди з функціональними і фізичними обмеженнями ставляться до людей, чия здатність рухатися, функціонувати, орієнтуватися або спілкуватися порушена постійно або тимчасово через інвалідність або хвороби. Функціональні обмеження можуть варіюватися від незначних до серйозних.


До людей з фізичними вадами відносяться:

• слабозорі і сліпі люди

• глухі, слабочуючі та люди з множинними сенсорними порушеннями

• люди з різними фізичними обмеженнями, чия функціональна здатність обмежена. Наприклад: опорно-рухові розлади, ревматичні хвороби, церебральний параліч, хвороби м'язів і суглобів або карликовість.

• люди з порушеннями інтелекту та ментального розвитку. Інтелектуальні порушення і порушення ментального розвитку часто пов'язані з множинними порушеннями функціонування центральної нервової системи, фізичними вадами та вадами зору та слуху, які створюють труднощі в орієнтації, розумінні і спілкуванні.



Приблизно 19% фінів страждають від різних видів фізичних і функціональних порушень, що робить їх мізерною меншістю: приблизно для кожного п'ятого фіна доступність і без бар'єрна середовище навколо є важливим питанням.


Інклюзивний дизайн допомагає створювати ігрові майданчики, які підійдуть кожному
Доступність і без бар'єрна довкілля давно стала предметом серйозних розмов в Фінляндії. На міжнародному рівні вираження «дизайн для всіх» і «інклюзивний дизайн» часто і давно використовуються і стали, на щастя, нормою. Обидві ці концепції відносяться до стратегічних правилам і заходам, які використовуються для підвищення зручності використання і доступності для всіх користувачів у всіх областях соціальної і професійної діяльності. Одним з принципів цих підходів є обов'язкове увагу до потреб людей з обмеженими можливостями на етапах планування будь-якого процесу. Особливо, пов'язаного з плануванням і благоустроєм навколишньої життєвого середовища
Фактична мета і надзавдання на сьогоднішній день у будь-якого проекту, пов'язаного з життєдіяльністю дорослого і маленького члена цивілізованого суспільства, полягає в тому, щоб запропонувати всім людям рівні можливості для участі в житті суспільства на всіх його рівнях і етапах. У тому числі - за допомогою інклюзивного дизайну.

Зараз ми зупинимося на принципі інклюзії, який повинен враховуватися при проектуванні ігровий і спортивного середовища, що оточує сучасної людини.
А конкретно - про ігрове та спортивне обладнання, яке пропонує споживачеві З БУДЬ-ЯКИМ рівнем фізичного розвитку і ментального здоров'я, компанія LAPPSET.

При виборі ігрового обладнання важливо брати до уваги інклюзивний дизайн. Вся майданчик і все її обладнання повинні бути доступні для всіх користувачів. Однак недостатньо розглядати доступність як включення одного або декількох інклюзивних елементів в загальний план; інклюзивний дизайн повинен дотримуватися у всьому плані дитячої або спортивної площадки.


Елементи ігрових майданчиків і ігрове обладнання, які повинні бути розраховані на всіх і кожного.


При розробці ігрового майданчика для всіх можливих її відвідувачів, важливо подумати про те, як дітки з різними обмеженнями можуть використовувати ігровий майданчик самостійно, або під наглядом тьютора, або просто з людиною, який може і повинен їм допомагати. Наступні практики повинні бути прийняті до уваги при плануванні. І їх легко буде втілити в життя, проектуючи дитячу, ігрову або спортивний майданчик, використовуючи обладнання LAPPSET.

Достатні контрасти кольорів і фактур, хороше освітлення
Ігрове обладнання повинно забезпечувати достатній контраст кольорів та фактур. Важливо, щоб контраст між обладнанням і загальним природним фоном був хорошим і відчутним; наприклад, якщо ігровий елемент поміщений поруч із зеленим чагарником, люди з порушеннями зору також повинні бути в змозі відрізнити його від чагарнику. Земля (або захисне травмобезпечне покриття) під обладнанням, а також проходи повинні також контрастувати з кольором з іншою частиною ігрової області. Зона тонального контрасту навколо обладнання також дозволяє людям з порушеннями зору знати, що ігрові або спортивні знаходяться поруч.
Частини кожного ігрового або спортивного також повинні легко відрізнятися - наприклад, повинен бути помітний колірний контраст між опорними стійками і власне ігровим елементом.
Майданчики та ігрові майданчики повинні бути добре освітлені і використовувати максимальну кількість денного світла. У безпосередній близькості від ігрової площі повинно бути обладнане штучне освітлення.

Зонування ігрового майданчика і матеріали покриття
Поверхня / покриття на ігрових / спортивних майданчиках повинна бути твердою, рівною і неслизькою, і вона повинна виділятися з-поміж ПОЗА обладнаного майданчика, завдяки своїм кольоровим і / або матеріальним контрастів. Таким чином, люди з вадами зору будуть чітко розуміти межі обладнаного простору. Проходи повинні бути достатньо широкими для вільного проходу з інвалідним візком і будь-яким іншим допоміжним обладнанням. Для полегшення пересування можливо обладнання підходів до ігрових елементів додатковими поручнями. Проходи між ігровими елементами повинні бути добре освітлені.

Рампи та пандуси
Будь-які пандуси на проходах між ігровими елементами повинні мати досить низький уклін - переважно нахил не більше 6%. Якщо є ймовірність зісковзування з рампи, вона повинна бути забезпечена піднятими краями. Максимально кількість інклюзивної обладнання LAPPSET виконано таким чином, щоб на нього можна було заїхати на інвалідному візку або з легкістю зайти, чи не долаючи перешкоди, без необхідності переступати або підніматися по сходах.

Сидіння, столи і платформи
На інклюзивної дитячому майданчику повинні бути сидіння різної висоти, зі спинками і підлокітниками - для дітей і дорослих будь-якого віку і зростання.

ігрове обладнання
Горки на інклюзивної майданчику повинні бути достатньо широкими, щоб опікун або помічник могли супроводжувати людину з обмеженими можливостями. Ігрові будиночки повинні бути доступні для інвалідних колясок, з широкими в'їздами врівень з землею. Освітлення такої дитячої або спортивної площадки повинно бути максимально яскравим, а колірні рішення повинні допомагати і підказувати.

опори
Багато виробів оснащені опорними елементами, які можна використовувати як в якості опори (сходинки, підйомні майданчики) або ж в якості ручок, за яких можна утриматися, щоб безпечно використовувати ігровий елемент (наприклад - каруселі та гойдалки). Щоб дитина могла міцно триматися за опорний елемент, він повинен бути досить вузьким для дитячої руки. На всіх частинах обладнання, за які може взятися дитина в процесі гри, не повинно бути жодного травмонебезпечно елемента і запчастини, все повинно бути закрито пластиковими заглушками.

інструкції
На дитячому майданчику з інклюзивним дизайном повинні бути інструкції, які можуть бути візуальними, слуховими або тактильними. Інструкції повинні служити всім людям з функціональними порушеннями, і вони повинні пояснити, що пропонує дитячий майданчик і де проходи між елементами. Тактильні інструкції з рельєфними елементами і шрифтом Брайля повинні бути доступні для людей з порушеннями зору. Всі ігрові елементи і комплекси з інклюзивної складової, виготовленим компанією LAPPSET, мають інструкції зі шрифтом Брайля та наклейки з QR кодом для батьку, вихователів або тьюторів для скачування детальних інструкцій.

Дизайн для щастя
Говорячи про доступність, безбар'єрного середовища і інклюзивну дизайні, ми можемо говоримо про дизайн щастя. Чи не більше і не менше! Найважливіше правильне людське і гуманне ставлення до всього, що ви робите. Наше майбутнє щастя і всеосяжна безбар'єрність знаходяться в руках сьогоднішніх дизайнерів, розробників і будівельних підрядників! Професіонали-будівельники, архітектори, дизайнери та девелопери грають ключову роль у формуванні покоління щасливих людей і забезпеченні рівності в повсякденному житті. Частиною якої, безперечно, є дитячому майданчику і спортивні комплекси.
Проектуючи правильну інклюзивну дитячий чи спортивний майданчик сьогодні - ти закладаєш фундамент під майбутнім здоровим і щасливим суспільством!

Терхо Таммінен
Терхо Таммінен - ​​перший випускник програми управління бізнесом в сфері дизайну, магістр економіки бізнесу, яка працювала на кількох позиціях в сфері продажів, маркетингу і комунікацій, пов'язаних з Своременного дизайну. Терхо є сертифікованим інспектором доступності. Терхо є віце-головою Ради директорів EIDD * по доступному дизайну для всієї Європи.
Avaava **
https://avaava.fi/en/


* European Institute for Design and Disablity
** Avaava - фінська компанія-розробник системного підходу до створення інклюзивної та безбар'єрного середовища в усіх сферах людської діяльності
Поделиться
Другие новости
Загрузка
bigmir)net TOP 100